MALZEMELER
Ekşi maya
Su
Un
Tuz
YAPILIŞI
Sadece köyden elde edilen malzemeyle yapılmasından dolayı bu ad verilir.
Ekmek hamuru teknede elle yoğrulur. Daha önceden ayrılan ekşi hamur mayasıyla yapılan ve kıymetine değer biçilmeyecek kadar faydalı tam buğday ekmeğidir. Ekmek geleneksel olarak kara fırında, odun ateşinde pişirilmektedir.
Ekşi hamura normal ılıklıkta su, havaların soğuk olduğu zamansa, ılık olarak verilmektedir.
Ekmeğin ekşi mayası, hamur yoğrulduktan sonra, hamur teknesinde bir miktar bırakılarak ayrılır ve daha sonraki ekmek hamurunun yoğrulmasında kullanılır.
Derin bir yoğurma teknesinde doğal ekşi hamura ön maya oluşturulması için, teknede bir yada birkaç gün önce bırakılmış ekşi hamurun üzerine çok yavaş bir şekilde doğal su verilmektedir.
Yeterince hazır ince tuz ve suyu emecek kadar un verildikten sonra, ekşi maya karıştırılmadan ve hava aldırılmadan ön maya hazırlanmaktadır. Ekmek yoğurma teknesinde bir müddet bekletilerek mayalanması sağlanır.
Ekmek pişirmek için özel taşlarla yapılan kara fırın odunla yakılıp gerekli ısı 250°C dereceye ulaştıktan sonra, odun ateşini bir kenara alınarak, fırın iyice temizlenir ve silinir.
Fırın dolana kadar ekmek dizildikten sonra fırının kapağı kapatılır ve kapağın önüne yeterince ateş bırakılarak ekmek pişmeye bırakılır.